REGIONÁLNÍ POTRAVINA OLOMOUCKÉHO KRAJE – ocenění uděleno na Čerstvé máslo

Čerstvé máslo s vysokým obsahem tuku (min. 83%) je vhodné pro teplou i studenou kuchyni. Máslo vyniká nezaměnitelnou chutí a vůní, neobsahuje žádné konzervanty, stabilizátory ani chemické přísady. Jeho trvanlivost je 12 dnů. Čerstvé máslo se vyrábí přímo na farmě ze zakysané smetany z mléka ze sousedící mlékárny, která patří Zdeňce Horníkové. Dříve rodinný podnik manželů Horníkových se rozdělil v roce 2014, část firmy – Mlékárnu převedli manželé Horníkovi na svou dceru Lucii Andrýskovou.

Celkem 8 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Olomouckého kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2015. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 105 produktů od 46 výrobců a v souladu s platnou metodikou a legislativními požadavky bylo hodnoceno 80 výrobků od 38 výrobců.

Odkaz na webové stránky:

http://eagri.cz/public/web/regionalni-potraviny/regionalni-potraviny/olomoucky-kraj/cerstve-maslo-1.html

 


REGIONÁLNÍ POTRAVINA OLOMOUCKÉHO KRAJE – ocenění uděleno na Porubáček – šlehaný tvarohový krém s kakaem

Porubáček je vyroben z plnotučného tvarohu, který se vyrábí z výběrového mléka a je dochucený kvalitním kakaem. Název Porubáček je odvozen od obce Poruba ležící v nejvýchodnějším výběžku Olomouckého kraje. Kvalitní plnotučný tvaroh vyráběný dle starých receptur se šlehá se smetanou, cukrem a vanilkou do krému a potom se polije kakaem. Porubáček je přiměřeně sladký, lahodný dezert a delikatesa oblíbená u všech věkových kategorií. Neobsahuje žádné konzervační látky, emulgároty ani umělá barviva a proto je vhodný také pro děti. Na trhu je k dostání v hmotnostech 120 g a 150 g.

Značku ,,Regionální potravina” uděluje ministr zemědělství a může je získat produkt (potravinářský nebo zemědělský výrobek) určený ke konzumaci konečnému spotřebiteli, který je vyroben v Olomouckém regionu a pochází zejména z tuzemských surovin.

Odkaz na webové stránky:

http://eagri.cz/public/web/regionalni-potraviny/regionalni-potraviny/olomoucky-kraj/porubacek-1.html

 


 MORAVSKÁ BRÁNA – značka udělena na všechny mléčné výrobky

award_moravska-brana

Výrobky pyšnící se značkou MORAVSKÁ BRÁNA garantují kupujícímu místní původ, prověřenou kvalitu výroby, vysoký podíl ruční práce a v neposlední řadě srdce, rozum a píli, které byly při výrobě vrchovatou měrou využity.

Značka se stylizovaným tvarem písmene ,,M’’, které okazuje na počáteční písmeno regionu Moravská brána a zároveň jeho vnitřní díl představuje bránu.

Každý produkt označený značkou kvality splňuje tato kritéria:
-jedná se o tradiční místní výrobek
-je vyrobený nebo obsahuje suroviny z území Moravské brány
-je šetrný k životnímu prostředí

Značka MORAVSKÁ BRÁNA regionální produkt ® byla vytvořena v rámci systému regionálních značek, který rozvíjí Asociace regionálních značek, o.s. Nositelem projektu je Hranická rozvojová agentura.

Na zavedení značky MORAVSKÁ BRÁNA regionální produkt® přispěl finančně Olomoucký kraj.

Odkaz na webové stránky:

www.regionalni-znacky.cz, www.regionhranicko.cz/moravska-brana

 


Výrobek OK 2012 – ocenění uděleno na Čerstvý bílý sýr nakládaný v koření a na Farmářský bílý jogurt

award_vyrobek-ok

Výrobek OK je soutěž, která má zviditelnit a podpořit místní speciality a jejich výrobce. Soutěž vznikla v roce 2005, kterou pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje organizuje Agrární komora Olomouckého kraje.

Vítězné produkty získávají logo, které mohou používat na svých obalech. Tvoří je kombinace žluto-zeleného a modrého trojúhelníku a rok, v němž byl výrobek oceněn. „Žluto-zelený trojúhelník znázorňuje přechod úrodné Hané do jesenického pohoří, postupně tmavnoucí modrý představuje Moravu, která stéká z Jeseníků a mění se v mohutnou řeku.

Bílý jogurt z plnotučného kravského mléka má tuhou konzistenci, pevný lom a sladkou chuť. Výhodou čistě bílého jogurtu je to, že si do něj zákazníci mohou dle libosti a chuti přidat např. marmeládu, med, nastrouhané ovoce aj. Farmářský bílý jogurt vyniká nezaměnitelnou a originální chutí i vůni. Neobsahuje žádné konzervanty, stabilizátory ani chemické přísady. Jogurt je výbornou formou zdravé snídaně, svačiny, ale také k přípravě osvěžujících salátů a dresingů.

Bílý sýr nakládaný v koření lze přirovnat k sýru typu „balkán“. Je to sýr měkký, tvarohovitý, mírně slaný vyrobený z plnotučného mléka. Sýr je možno krájet na plátky nebo i mazat, vhodný je také ke grilovanému masu nebo jen jako chuťovka k vínu. Je vhodnou snídaní či večeří s pečivem a zeleninou, je lehce pikantní. Sýr je naložen ve specifickém koření HUNGARIA.

Odkaz na webové stránky:

www.oaksumperk.cz/index.php?p=vyrobek-olomouckeho-kraje-2012,
www.kr-olomoucky.cz/zemedelstvi-cl-1034.html